Grupuri si coruri barbatesti

Grupul american "Glad"

La acest capitol trebuie mentionat in primul rand grupul barbatesc numit "Glad". Cei 5 membri ai acestui grup au un repertoriu de cantece crestine cu adevarat selecte din toate punctele de vedere (melodie, text, armonie si acuratetea exprimarii textului prin muzica). Autorii armonizarii melodiilor interpretate de Glad nu sunt deloc niste novice in materie, ci dimpotriva, "au mancat multa armonie pe paine" (probabil prin scoli de muzica deosebite). Ei stapanesc foarte bine tehnica "armonicelor superioare", aceasta stiinta a acusticii muzicale ingemanata mult cu matematica si fizica.

Glad (Acappella) - You put this love in my heart (Tu ai pus aceasta dragoste in inima mea).

 

Glad (Acappella) - Awesome God (Dumnezeu e taria mea). Observati planurile tonale multiple, planuri sonore alternative solist-cor si armonia special gandita pentru a exprima sentimentele continute in text (incredere, bucurie, mandria de a avea un asa Dumnezeu minunat,  recunostinta, reverenta...).

 

Glad (Acappella) - Cristus Dominus Holiae Resurexi, este o capodopera muzicala "a la Glad" ce are ca tema Invierea Domnului Isus Cristos. Armonizarile sofisticate sunt insotite, in mod special in acest cantec, de un lant de sincope pe fondul carora, se "rostogoleste" la un moment dat melodia principala. Textul cantecului incepe si se sfarseste cu un vers in limba latina: Sfanta Inviere a Domnului Cristos.

 

 

Glad (Acappella) - Easter Song (Christ is risen from the dead - Cristos a inviat din morti). Cantecul incepe cu sunetul clopotelor (pam, pa, pa, pa, pam...) care trebuie trase din toate puterile pentru ca sa se audea vestea cea mare, minunata: Cristos a inviat din morti! Magnific!

 

Glad (Acappella) -A mighty fortress (Cetate tare-i Dumnezeu). Muzica acestui grup merita si trebuie auzita de toti cei care iubesc genul corurilor barbatesti. Acesti baieti au reusit sa scoata imnurile vechi de la naftalina prin altceva decat banalul armonizarii cu 3 acorduri (tonica, dominanta si subdominanta), asa cum se intampla inca pe plaiurile mioritice. Sound-ul unui grup de barbati este o minune dumnezeiasca, important este doar sa fie folosit cu multa pricepere. Ascultati aici cam tot ce este posibil in materie de muzica a unui grup vocal a cappella: crescendouri armonice (dezvoltare de la simplu la sofisticat), cadente contratimpate cu intarzieri, planuri armonice responsoriale, dezvoltare armonica si melodica prin sincopare si contratimpare, modulatii bruste cu reveniri neasteptate in planul tonal initial, stiinta basului continuu, efecte sonore speciale prin folosirea unor consonante speciale bazate pe cvinta si cvarta perfecta. Pe aceeasi melodie (sau variatiunile ei) exista si armonizarile B,C,D, etc, unele pe planuri tonale majore, altele minore, dar si planuri sonore diferite ca spatializare acustica. Un dublu cor poate fi auzit mai ales in partea a doua a cantecului. Cu toate ca armonizarile Glad sunt bazate pe acorduri "n-zecimale" (vorba unui corist din Bucuresti-Izbanda), stilul Glad nu este nicidecum unul jazz. Este pur si simplu "stilul Glad" (aceasta da originalitate!).  

 

Glad - Be ye Glad (Fii bucuros) este unul din primele cantece lansate de Glad (aici - o versiune noua, cu pian). Imaginile de pe videoclip nu sunt pentru decor: cantaretii de la Glad folosesc de multi ani darul lor muzical pentru a ajuta copiii sarmani, mai ales cei din Africa. Este un exemplu demn de urmat pentru orice grup muzical care doreste sa-si investeasca talantul cu folos pentru gloria lui Dumnezeu.

 

 

Grupul american "Vocal Union" 

se remarca prin abordari armonice profesionale si voci de exceptie.

 

 

Grupul american "Heritage Singers"

Stilul lor muzical este mai consonant decat in cazul "Glad", cu mai putine imixtiuni armonice de tip jazz. In ciuda unei muzici mai "tonale", cu acorduri mai predictibile decat in cazul "Glad" (si mai apropiate de cei de la The Gaters), timbrele baietilor de la "Heritage Singers" se impletesc intr-o maniera magica..., uimitoare. 

  

 

Grupul american "The Gaithers Vocal Band" - One voice

Este unul dintre cele mai cunoscute grupuri barbatesti. Succesul lor este bazat pe faptul ca armonizarea vocilor lor este relativ simpla si accesibila unui public larg, oarecum neinitiat in muzica de nivel profesional . Melodia "One Voice" este o exceptie de la regula, pentru ca are un debut armonic relativ sofisticat, neobisnuit stilului armonic simplu abordat de acest grup.

 

 

Corurile barbatesti rusesti 

Sunt printre cele mai bune din lume si in multe dinte ele canta basisti pedalieri (care coboara cu o octava mai jos decat basistii obisnuiti).

  

Corul ROMANESC "Te Deum Laudamus"

Este format din preoti ortodocsi, si este de departe unul dintre cele mai performante coruri barbatesti existente in Romania la aceasta ora. Ascultati si va minunati (aici o piesa scrisa de Sabin Dragoi)...

 

Exista totusi o mare diferenta intre stilul grupurilor si corurilor barbatesti romanesti, axate mai mult pe forta emisiei, pe impresionarea publicului prin numarul mare de decibeli emisi (specific stilului militaresc rusesc). Prin comparatie, ceea ce ramane pururea de apreciat la occidentali este finetea emisiei sonore si concentrarea muzicii lor cu precadere pe numarul mare de acorduri sofisticate si mai putin pe decibelii coplesitori, pe arta armonizarii vocilor in stil predominant polifonic, pe modulatii si ritmuri elaborate, de felurite forme si nuante. "Panicus angelicus", acest imn suav al calugarilor vest europeni este gasit aici intr-o interpretare in forta de tip rusesc.

 

Cel mai mare cor barbatesc din lume

A cantat in Anglia in 1993 (la Wales). In ciuda marimii (10000 de barbati !!!!) acesti oameni NU "ZBIARA" (folosind expresia noastra populara...) ca leii prinsi in cusca (asa cum este la moda prin Romania, mai ales la tara, unde veti auzi in general doar fortissimo de la inceput pana la finalul cantecului ("ca doar trebuie cantat "din toata inima"" - argumenteaza unii)).  Cu toate ca acesti englezi canta uneori şi in fortissimo, dirijorul a reusit sa controleze perfect forta celor 10 mii de coristi, obtinand un sunet extrem de expresiv, duios si cursiv.