Grupul Quo Vadis
Albume ale Grupului Quo Vadis
I remember You (Ianuarie 2009) - album al grupului coral Quo Vadis
Tu-mi stii dorurile toate (Septembrie 1996)
S-a nascut Mesia (Decembrie 1994)
Tu-mi stii dorurile toate (Aprilie 1994)
Scurt istoric
Totul a inceput cand sotii Petru si Martha Teodorescu au cumparat copiilor lor o pianina... Atunci a inceput de fapt si povestea albumelor Quo Vadis... Sau poate chiar mai devreme - cand bunicul Michael Scheel- cantaret de opera in Bucuresti in perioada interbelica - a invatat-o pe fetita lui numita Martha, sa cante la pian. Ulterior, Martha a mai cumparat si o chitara pentru a putea acompania pe copiii care doreau sa cante Domnului in biserica. Fiii si fiicele ei (Eduard, Carmen, Laura, Valentin si Iulian) - au prins pe rand, mestesugul acordurilor de tot felul pe corzile acestui instrument.
Marea pasiune pentru muzica a inceput sa se manifeste in fam.Teodorescu, mai ales in vremea adolescentei, cand Eduard si Carmen au inceput sa cante in duet (voce si chitara), melodii precum « O de-am putea sa trecem », « Iti multumesc », "De soare am nevoie", etc., unele compuse de Eduard pe baza textelor din poeziile Carminei (vezi cazul melodiei "Tu-mi stii dorurile toate").
In timpul studentiei (anii '80), Carmen a inceput la randul ei, sa-i invete muzica pe copiii din biserica. Pentru ca nu erau suficiente cantece crestine pentru copiii din acea vreme, l-a solicitat pe Eduard sa compuna niste melodii specifice, ceea ce s-a si intamplat. "Dumnezeu e biruinta noastra" si "Tatal nostru cel din cer" - sunt rezultatul acelei propuneri.
Prin anii ’82-83 Eduard si Valentin au reusit sa inregistreze o prima caseta cu cantari crestine ( voci, orga si chitara). Eduard a mai initiat si alte mici trupe vocal instrumentale cu tineri din Pascani, Bucuresti si Suceava, umpland caiete intregi cu « aranjamente pentru orga, chitara solo, chitara armonie, chitara bas, etc ».
In anii ‘86-87, Eduard, Valentin si Iulian s-au intalnit la Suceava (la "Casa de apa" a orasului) – pentru a obtine si efectul numit "delay"… necesar realizarii primului lor album cu "orchestratie" (cu doua orgi si o chitara), nefinalizat insa din diverse motive tehnice. Pe vremea aceea nu existau in Romania decat niste magnetofoane si casetofoane rudimentare, destul de depasite dpvd tehnic daca ne referim la cerintele minime pentru o inregistrare de calitate necesara imprimarii unui album.
Dupa 1990, Eduard a convocat mai multe grupe de tineri din Ploiesti si alte zone, in incercarea de a imprima un album cu muzica clasica. Din aceste grupuri faceau parte in mod obisnuit: Eduard, Valentin, Iulian, Anca – sotia lui Eduard si Daniela Ionescu – cumnata lui, la care se mai adaugau diversi colaboratori in functie de imprejurari si disponibilitati: Mirela Racovita-Fulga, Gabi Chiritescu-Popescu, Lidia Dragomir, Anca Tomescu, Mihai Stefan, Cornel Condria, etc.. Pentru a realiza acest album, Eduard a invitat in grup si muzicieni profesionisti precum prof. Betty Goldstein si prof. Rodica Georgescu. Din pacate, caseta master cu piesele clasice (Bach, Brahms, Fauree, etc) inregistrata cu multa truda (prin toamna 1990) a fost stearsa din greseala de catre operatorul de sunet.
In vara anului 1991, fratii Teodorescu (Eduard, Valentin si Iulian) participau pentru prima oara la un festival national de muzica crestina romaneasca (festivalul "Christia", organizat la Cluj de catre studioul Mesaj), sub forma unei mici formatii pe care au denumit-o atunci « Quo Vadis ». Erau in dimineata aparitiei lor pe scena festivalului si ei inca isi mai framantau mintea, gandindu-se la ce nume ar trebui pus totusi grupului lor. Valentin tot zicea ceva de « Excelsior », dar Eduard se gandise de mai mult timp la numele de « Quo Vadis » (propus de Mirela Racobita-Fulga cu ceva timp in urma); cum si lui Iulian ii placea acest nume, au decis atunci ca acesta ar trebui sa reprezinte viziunea grupului lor. Acest nume, tradus din latina, inseamna « Incotro mergi ?». Fratii Teodorescu chiar isi propusesera, ca prin muzica lor sa ii determine pe oameni sa se intrebe ... incotro merg.
"Quo Vadis" este titlul unui roman (si film) binecunoscut printre crestini, apartinand scriitorului polonez Henryk Sienkiewcz, un roman care pune in lumina viata evlavioasa a crestinilor din perioada bisericii primare. Replica de aur a acestei naratiuni epice apare la final, spusa de Apostolul Petru : « Quo Vadis Domine ? » (incotro mergi Doamne ?).
In ultimul timp, membrii grupului Quo Vadis au realizat ca aceasta intrebare ar trebui sa si-o puna nu numai oamenii nemantuiti, dar si crestinii... Iar cei care compun muzica crestina ar trebui sa se intrebe mai specific: « incotro indreptam noi oamenii prin muzica noastra ?». Quo Vadis Music?
Astfel s-a ajuns si la conceptul misiunii crestin-muzicale: “Quo Vadis Music”.
In timpul festivalului de la Cluj, fratii Teodorescu au fost contactati de Iosif Ignatoaie, managerul studioului de inregistrari „Credo Music” in vederea efectuarii unor inregistrari profesionale, obiectiv materializat in 1993 sub forma unui album numit „Rugaciune”. Albumul "Rugaciune" (redenumit ulterior "Tu-mi stii dorurile toate") a fost primul album "Quo Vadis" inregistrat si multiplicat la modul profesional (multiplicarea a fost facuta de cunoscuta casa de discuri "Electrecord")
Ploiesti 1993 - fotografie a grupului Quo Vadis pentru coperta primului album.
In vara anului 1994, grupul Quo Vadis a participat la o alta editie a festivalului "Cristia" de la Cluj. Intre timp, structura grupului Quo Vadis se mai modificase. Unii membri mai vechi, s-au mutat in alte tari sau n-au mai avut timp de muzica (din motive obiective), iar altii - s-au alaturat grupului mai tarziu. Emanuela Mateescu - Tiganoaia a fost primul membru nou ( in fotografia de mai jos), venita in grup prin 1994. Multi membri ai grupului Quo Vadis au fost selectionati de Eduard, din corurile pe care le dirija duminica la biserica.
Cluj 1994 - de la stanga la dreapta: Iulian Teodorescu, Ema Mateescu-Tiganoaia, Daniela Ionescu-Wallace, Anca Teodorescu, Valentin Teodorescu si Eduard Teodorescu in spate.
In La 1 iulie 2000, grupul Quo Vadis a lansat albumul "Prietenului Meu" la Bucuresti, in cadrul unei emisiuni dedicate evenimentului, la Radio "Vocea Evangheliei" Bucuresti.
Fotografia de mai sus a fost realizata imediat dupa lansarea albumului "Prietenului meu" la 1 Iulie 2000. De la stanga la dreapta: Eduard Teodorescu, Iulian Teodorescu, Valentin Teodorescu, Theodor Halmen, respectiv Cristina Condria, Lidia Condria-Leşan, Daniela Ionescu-Wallace.
Solista Anca Bodog lipseste din aceasta fotografie pentru ca la ora lansarii albumului se pregatea sa nasca primul ei bebelus (ulterior, fotografia Ancai Bodog a fost inserata software pe coperta albumului). Se vede ca a trecut destul de mult timp de la inregistrarile propriu-zise pana la lansarea efectiva a albumului...(peste 2 ani).
Anca Bodog (1998)
Incepand din 2007, Eduard Teodorescu a inceput sa lucreze la un nou album, denumit "I remember you", avand de data aceasta un grup "Quo Vadis" cu o structura destul de diferita: Marisi Gavril. Elena Comnoiu si Clara Frincu la sopran, Ligia Teodorescu si Neli Butuza la alto, Valentin si Eduard Teodorescu la tenor, Claudiu Teodorescu si Theodor Halmen la bas. Albumul "I remember You" a fost lansat de fundatia "My Brother's Keeper" in ianuarie 1999, in USA.
Albume ale Grupului Quo Vadis
I remember You (Ianuarie 2009) - album al grupului coral Quo Vadis
Tu-mi stii dorurile toate (Septembrie 1996)
S-a nascut Mesia (Decembrie 1994)
Tu-mi stii dorurile toate (Aprilie 1994)